Twój kolega postarał się w części poświęconej UT, ale mam wrażenie, że tworzenie części QL potraktował trochę po macoszemu. Zapewne wynika to z braku wiedzy na ten temat, bo śledzenie strzałów i zmiana ujęcia kamery w UT nawet fajnie zrobiona. Tymczasem w QL nie schował nawet HUD. Jest spory rozstrzał jakościowy między nimi według mnie. No i szczerze to film "jajec nie urywa", chociaż kilka ładnych fragów bez wątpienia jest. :) Mimo to należą się gratulacje za chęci i zaparcie w stworzeniu fragmovie ;)
W QL chyba nie da się zmieniać kamery tak, by swobodnie latała po mapie. Czy może się mylę? Wszystkie FM z QL jakie oglądam, są z widoku FPP. Jeśli tak można, to fajna by była sprawa :)
Ja polecam program Wolfcam - pozwala ogladac dema, cofać, przewijać, wycinać fragmenty i tworzyć bezpośrednio filmy avi. Oczywiście możliwa jest free camera oraz zmienianie widoku kamery, tak żeby zobaczyć grę oczami innych graczy. Do tego dochodzi możliwość podążania za celem, podmiana efektów (i pewnie tekstur) do filmów. Możliwości jest pewnie zatrzęsienie. ja czasami w wolfcamie sprawdzam czy ktoś nie cheatował, gdy mam wątpliwości.
Do odtwarzania dem używam QLDT. Tez przyjemny. Wyszukuje i odpala fragi (szkoda tylko, że nie daje z początku i na końcu paru sekund więcej, by było widać całą akcję). Wolfcama nie znałam, przy okazji sobie obadam. Może kiedyś też zrobię swój fm... jak będą jakieś dobre dema, bo na razie mam 0
Tak przy okazji, ciekawi mnie jedna rzecz. Czy używacie przeglądarki do odtwarzania i nagrywania dem? Bo demo się tam wyłącza przy naciśnięciu dowolnego klawisza... nie można więc używać Frapsa. Czy tylko odpalacie z programów, w których wyłączacie HUDy?
Nagrywać dema możesz tylko w ql, no chyba, że masz na myśli przycinanie do fragmentów Cie interesujacych - wolfcam sprawdza sie wyśmienicie;) Ja w nim oglądam wszystkie demka. Przy okazji - tutaj nieoceniona jest opcja cofnięcia o 10 sekund (albo o minutę) akcji.
Po zbindowaniu cg_draw status 0 możesz jednym klawiszem stworzyć gotowy film avi. Od razu z dźwiękiem. I Fraps staje się zbędny ;)
Jedyne co mnie boli w tym programie to brak obsługi post processingu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum