Wysłany: 2010-05-13, 19:39 Jak oglądać demka w Quakelive offline
Zastrzegam, że nie odpowiadam, za straty poniesione w skutek działań zaprezentowanych poniżej. Wszystko robicie na własną odpowiedzialność. Procedura nie jest skomplikowana, a w pliku nie ma wirusów (a raczej Avast ich nie znalazł;) ). Dobra, formalnościom stało się zadość.
Sprawa wygląda następująco:
Plik zajmuje trochę ponad 300MB i znajduje się tutaj. Jeśli będzie trzeba to wrzucę gdzieś jeszcze.
Nie wiem czy wszystkie pliki z paczki są wymagane, nie sprawdzałem jakie pliki są konieczne. Samo skopiowanie plików do zainstalowanego QL zaowocuje komunikatem o błędnej sumie kontrolnej, więc nici z oglądania demek. jeśli macie nerwy i cierpliwość eksperymentujcie. Podejrzewam, że pliki map nie są tak na prawdę potrzebne, ale nie sprawdzałem. Jeśli ktoś ma chęć może także wrzucić wersję okrojoną z mapek.
Procedura została sprawdzona na kompie z Windows XP 32bit, ale inne wersje okienek też nie powinny sprawiać problemów.
Tworzymy konto nowego użytkownika komputera (nie mylcie tego z kontem na quakelive.com). W ramach tego konta NIGDY nie logujcie się na stronę quakelive.com, bo gra zacznie się aktualizować i wtedy cały wysiłek pójdzie na marne. Żeby pograć korzystajcie z dotychczasowego użytkownika. Ja wykorzystałem konto z uprawnieniami administratora, ale być może procedura zadziała także na koncie z ograniczonymi uprawnieniami, nie sprawdzałem. Logujemy się na nowe konto, uruchamiamy eksplorator Windows. W menu "Narzędzia" wybieramy " Opcje folderów...".
W zakładce Widok Zaznaczamy opcję "Pokaż ukryte pliki i foldery".
Klikamy OK.
Pobieramy, jak to się ładnie nazywa, folder skompresowany o nazwie qlo.zip.
Z pobranego archiwum kopiujemy katalog "id Software" do folderu domowego gry.
Dla WINDOWS XP jest to:
c:\Documents and Settings\$Nazwa użytkownika\Dane aplikacji\
z kolei w WINDOWS VISTA i jak się okazało także w WINDOWS 7 :
Z windowsa 7 nie korzystałem, więc nie wiem jak tam się prezentuje ta kwestia. Jeśli ktoś jest zapoznany z tematem niech da znać
Plik quakeliveoffline.exe można wrzucić tradycyjnie gdziekolwiek.
I to cała filozofia
Parę uwag na koniec.
Na laptopie, na którym wykonałem całą procedurę, nie aktualizowałem QL. Dopiero w ramach mini testów stworzyłem nowego użytkownika i pobrałem najnowszą wersję instalatora. Uruchomiłem go, ale nie logowałem się do QL, po skopiowaniu plików program zadziałał, ale po aktualizacji wykonanej przez stronę wszystko siadło (wyskakiwał komunikat o braku biblioteki dll). Po skopiowaniu starych plików, wyskakiwał błąd sumy kontrolnej. Po usunięciu tego konta i stworzeniu nowego, zgodnie z procedurą powyżej wszystko śmigało jak ta lala. Na wszelki wypadek sprawdziłem czy dema nagrane po aktualizacji będą odtwarzane i także nie było z tym problemów.
W paczce nie ma plików konfiguracyjnych: qzconfig.cfg i repconfig.cfg. Jeśli chcecie korzystać z własnych ustawień skopiujcie te pliki od siebie z dysku.
Zapraszam do dyskusji i zgłaszania uwag, bo to mój pierwszy poradnik, i nie wiem czy wszystko jest zrozumiałe.
Ostatnio zmieniony przez szeryf 2010-05-16, 12:44, w całości zmieniany 3 razy
Zaktualizowałem ścieżkę dla windowsa 7 w pierwszym poście.(Dzięki Dell2 ) Postaram się sukcesywnie aktualizować ten post, żeby wszystko było w jednym miejscu.
Ktoś sprawdzał jak to działa, bo mnie ciekawość zżera jak to wychodzi w praktyce? :)
Fre1a: jestem z siebie dumny, że tak szybko mi to poszło.;)
Szczerze mówiąc nie wiem jak obecnie prezentuje się działanie tego programu- nie korzystałem z niego kilka miesięcy, jak będę miał wolną chwilę postaram się znaleźć go gdzieś na dysku i zuploadować.
EDIT:
Niestety przeszukanie dysków nic nie dało. Pliki "gdzieś się zapodziały".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum