QL Login: ognosek Pomógł: 3 razy Posty: 86 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-03-29, 12:55 Reklama naszego forum
Macie jakieś fajne pomysły na reklamę naszego forum? Ja mam ich kilka i wkrótce wprowadzę je w życie (grafiki reklamujące, pozycjonowanie), oczywiście jeśli będzie chętni do pomocy.
Musisz popatrzeć na strony na których reklamuje się fora (widziałem kiedyś takie forum) gdzie pokazujesz swoje forum i oni je oceniaja, mowisz ze zaczynasz itp. ciekawa sprawa, jak ktoś wie o jakie forum mi chodzi niech powie bo mi kompletnie z głowy wypadło.
Warto też zareklamować forum na głowym forum quake live, poprzez wklejenie jakieś sygnaturki reklamującej forum, avatara, czy też temat o reklamie forum (nie wiem czy jest to możliwe).
Zapraszać znajomych na innych forach, na pewno znajdą się ludzie którzy kiedyś dawno temu grali w quake'a (jestem tego przykładem ).
Skąd najwięcej osób trafia na portal? Zakładam, że z Google*. Wraz ze wzrostem popularności gry, wzrośnie też liczba trafiających tutaj (w sensie na portal) osób. Teraz kwestia przekierowania tego ruchu bezpośrednio na forum - może to być lista ostatnich tematów, komentowanie newsów na forum (czyt. link komentarze prowadziłby do odpowiedniego wątku na forum) albo rzucający się w oczy baner wraz z linkiem do forum w dobrze widocznym miejscu (np. nad "Czym jest QUAKE LIVE?"; tak, wiem, że jest już jeden baner, ale służy zdaje się za trzy, przez co daje słabsze efekty). Jeśli ktoś jest zainteresowany QL, to na pewno tutaj trafi.
* Jeśli moje założenie jest błędne, to należy popracować nad SEO. Zdaje się, że ostatnio jak sprawdzałem wyniki wyszukiwania dla frazy "quake live" w polskich Googlach, to wynik był nieco lepszy, choć na szczęście wciąż jest to pierwsza strona wyników. Jednak jeśli nic się nie zmieni, a pojawi się konkurencja, to będzie ciężko - oni będą mieli łatwiej, bo szukana frazę mają w nazwie domeny. Także trzeba budować przewagę, póki walka się jeszcze nie rozpoczęła ; >
QL Login: TOMAS Pomógł: 1 raz Posty: 68 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-03-30, 16:03
Może na początek coś dla wszystkich nic trudnego i na pewno pomoże.
Na pewno bywacie na innych forach i nie muszą to być fora o Quake Live może to być np forum samochodowe. Po prostu niech każdy wklei link do sygnaturki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum